Digitale Bewustwording
Het onderwerp digitale nalatenschap (erfenis) passeert steeds vaker de revue in de krant, een tijdschrift, op televisie of op sociale media. Maar wat is hier eigenlijk de aanleiding van?
Vroeger werden privégegevens zoals geheimen opgeschreven in een dagboek. Dierbare herinneringen zoals foto’s, liefdesbrieven werden in albums of opbergboxen bewaard. En administratieve informatie werd veelal in ordners bewaard. Het voordeel hiervan was dat een nalatenschap makkelijk vindbaar was nabestaanden.
In ons dagelijkse leven zoals die nu is, is een mobiele telefoon, laptop en tablet nu niet meer weg te denken. Op deze apparaten staan bijna al onze privégegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, sociale media accounts waar je berichten hebt geplaatst of geliked, WhatsApp berichten, sms-berichten, documenten, filmpjes, foto’s, mailboxen, clouddiensten, externe harde schijven etc.
Met een digitale nalatenschap (erfenis) wordt alle digitale informatie (data) die jij na overlijden achterlaat bedoeld. Als jij dit niet inzichtelijk hebt gemaakt en jouw specifieke wensen niet hebt vastgelegd kan dit voor jou als jouw nabestaanden voor onaangename verrassingen zorgen. Daarnaast is het handig om te weten dat de privacywetgeving wat is vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) alleen van toepassing is op een natuurlijk persoon (bij leven) en niet na overlijden.